Cahaya Hati [Zultanias Barakabungin]

Zulatanias Barakabungin

 • PERBANYAK BERZIKIR


 • Enrekang Taggala’ Masehi

  Januari 2012
  S S R K J S M
  « Nov   Agu »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Dapatkan 24 juta/minggu.

  Nuur Indramaulana Ungu

  Peluang usaha nyata, murah, mudah dan hasilnya MEWAH.

 • ARSIP

 • KATEGORI

 • Nuur Indramaulana Ungu

 • Ini Benaran Bisnis Online

  By Zultanias Barakabungin: Bagaimana ANDA Bisa Mendapatkan Puluhan Juta Rupiah Dengan Cepat & Mudah!
 • Lihat Poto Profil Disini

 • Iklan

Mutiara Hati*

Posted by Nuur Indramaulana Ungu pada 13 Januari 2012


Mutiara Hati* Nuur Indramaulana Ungu *

Slideshow ini membutuhkan JavaScript.

Assalamu’alaikum,

Kehadapan sahabat-sahabat yang saya cintai kerana Allah.

Menitis airmata dan sungguh saya berasa terharu dengan kiriman e-mail, bait-bait kata yang begitu indah dan jalinan ukhuwah yang saya terima semenjak saya memulakan blog Mutiara Hati ini. Di sini saya ingin memohon jutaan maaf dari hati yang dalam, kerana ada yang masih belum sempat untuk saya membalas tulisan-tulisan kalian.

Yakinlah, dengan rahmat Allah, kasih ini masih embun dan suci, walau kita tak pernah bersua atau terpisah oleh jarak dan masa.

Semoga Allah menyatukan hati-hati kita, menjadikan kita saling mencintai kerana Dia. (Amin)~ Sebagaimana dalam hadis yang diriwayatkan oleh Tirmidzi, Rasululllah SAW bersabda:

“Di sekitar Arasy ada menara-menara dari cahaya. Di dalamnya ada orang-orang yang pakaiannya dari cahaya dan wajah-wajah mereka bercahaya. Mereka bukan para nabi atau syuhada’. Para nabi dan syuhada’ iri kepada mereka. Ketika ditanya para sahabat, Rasulullah SAW menjawab, “Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai kerana Allah, saling bersahabat kerana Allah dan saling kunjung mengunjungi kerana Allah.”

Teruskanlah menulis kepada saya, kerana kalian adalah perantara sumber inspirasi dan kekuatan dari Allah bagi diri yang kerdil ini.

Salam ukhuwah,

Memelihara kesucian hati sebagai penerima hidayah

Posted by: Nuur Indramaulana Ungu
juanda72@hotmail.com

MENGINGATI mati boleh menghidupkan hati, menyuntik semangat untuk beramal lebih baik daripada kelmarin, menumbuhkan rasa takut dan harap kepada Allah seterusnya menggugah hati untuk sentiasa bertaubat.Membaca al-Quran, solat dan mengingati mati asas ummah capai ketenangan hidupPENYAKIT berbahaya sehingga boleh menyuramkan masa depan seseorang ialah tekanan perasaan yang berpunca daripada hati sakit.Seorang guru yang tertekan boleh bersikap kejam dan melampau dalam mendisiplinkan murid atau mungkin membiarkan mereka tanpa kawalan dan pengajaran.Seorang pegawai yang seharusnya melaksanakan amanah dengan dedikasi apabila diserang penyakit hati akan mengambil kesempatan lari daripada tanggungjawab dan menangguhkan kerja sehingga menjejaskan jabatannya.Seorang pemimpin di rumah atau di tengah masyarakat jika tidak bersih hati akan rosaklah apa yang dipimpinnya dan terabai amanah. Seorang isteri yang tercemar hatinya suka menyusahkan suami, mengabaikan anak dan mendedahkan diri kepada dosa dan maksiat.Seorang yang sembahyang, puasa dan sedekah dengan hati yang berpaling daripada Allah, hatinya akan mati, kotor dan menyimpan penyakit serta sudah tentu ibadahnya tidak memberi kesan kepada keperibadiannya.Pertanyaan paling mahal dan bernilai bagi seorang Mukmin ialah: “Apakah aku sudah kehilangan hati suciku hari ini? Mengapa? Kerana hati menjadi asas segala sesuatu yang bernama sebuah kehidupan.Hidup ini tidak akan bermakna tanpa hati yang hidup.Jika hati mati maka semua amalan yang dilakukan akan menjadi tempang, kerja mengejar dunia akan mengaburi pandangan ke akhirat dan ibadat pula hilang kemanisannya.Fokus utama hati hanya akan terarah untuk memenuhi kehendak nafsu, padahal ia diciptakan untuk sentiasa memandang keagungan Tuhannya, menerima hidayah dan kemudian mengawal semua gerak kerja seluruh anggota badan semata-mata untuk keredaan Allah.Namun demikian, hati juga diciptakan dengan ciri sensitif seperti mudah terpengaruh oleh persekitaran, mudah berubah, berbolak-balik, kadang tersesat dan kadang terpimpin.Adalah menjadi tugas seorang Mukmin menjaga hatinya, merawat dan menghidupkan semangat iman di dalam hati.Sahabat Rasulullah pernah menerima teguran langsung melalui wahyu-Nya, supaya mereka sentiasa mengurus hati dengan penjagaan baik agar ia dapat berfungsi dengan sempurna sebagai ejen penerima hidayah Allah.Menurut pendapat Abdullah ibn Mas’ud, Allah menegur mereka pada saat mereka baru empat tahun memeluk Islam. Dengan firman-Nya yang bermaksud:

“Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingati Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka), dan janganlah mereka menjadi seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al-Kitab kepadanya, kemudian berlalu masa yang panjang atas mereka lalu hati mereka menjadi keras dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik.” (Surah al-Hadid ayat: 16)

Apabila hati dibiarkan tanpa penjagaan, lama-kelamaan ia menjadi keras lalu membentuk benteng kukuh yang tidak dapat ditembusi cahaya hidayah Allah.Terkunci mati dan menjadi sarang kejahilan dan kejahatan. Jika demikian keadaannya maka yang menjadi raja di dalam hati ialah iblis dan nafsu syahwat.Hasilnya semua amal dan kerja berorientasi pada kemahuan keduanya. Kalau keadaan sebegini dibiarkan sepanjang masa, boleh jadi seseorang akan kehilangan hatinya.Pernahkah anda melihat manusia yang tidak memiliki hati? Orang yang langsung tidak mahu mendengar apa kata hatinya akibat nurani bersih hasil limpahan ilham daripada Allah sudah tiada lagi. Kerana dia sendiri sudah meleburkan hatinya bersama kegelapan tanpa mahu menerima cahaya Ilahi.Pada hakikatnya, cahaya menyinari hati bersumber pada tiga pancaran, iaitu cahaya al-Quran, sembahyang dan mengingati mati.Sebagaimana yang diungkapkan oleh Al-Imam Al-Ghazali, beliau berkata: “Carilah hatimu di tiga tempat. Pertama ketika membaca al-Quran, kedua ketika sembahyang dan ketiga ketika engkau mengingati mati. Jika pada tiga tempat itu kamu tidak menemukan hatimu maka mohonlah kepada Allah agar Ia memberimu hati kerana sesungguhnya kamu ketika itu tidak memiliki hati.”

 • Cahaya hati pertama – membaca al-Quran.

Kejayaan seseorang bergantung pada usahanya mengenal Allah, dan tiada jalan yang paling dekat untuk mengenal Allah selain mempelajari al-Quran.Dunia hanya boleh direbut dengan kekuatan daripada Allah, tanpa bergantung kepada-Nya manusia tidak akan mendapat apa yang diimpikan.Kejayaan itu ialah sejauh mana seseorang mengikat dirinya dengan Allah dengan ikatan kuat. Maka al-Quranlah yang menjadi ikatan antara hamba dengan Allah Taala. Melaluinya seseorang pandai memilih yang hak daripada batil, dia mengetahui jalan terang dan mengikuti petunjuk al-Quran. Meneroka dunia dan mengurus diri dan masyarakatnya melalui bimbingan wahyu.Dia lahir menjadi manusia jujur, kuat bekerja dan memiliki misi yang jelas dalam hidupnya kerana diniatkan segala pekerjaannya itu sebagai ibadah kepada Allah.Kalaupun seseorang itu malas, miskin dan suka menyusahkan orang lain punca pertama penyakitnya ialah kerana dia jahil, jauh daripada bimbingan al-Quran dan tidak mengenal Allah dengan lebih dekat.Begitu pula kalau ada orang kaya dan berpangkat tetapi sengsara hatinya punca utama keadaan itu ialah jauhnya ia daripada Allah, merasa asing dengan ayat-ayatnya dan membiarkan diri terus menerus dalam kekeringan ilmu.Kejayaan atau kegagalan itu bermula daripada usaha mengurus hati, mengenal Allah lewat kalam-Nya suci.

 • Cahaya hati kedua – mendirikan sembahyang.

Siapakah yang mahu berjaya dalam perniagaan; yang bercita-cita kariernya sentiasa naik ke puncak; mengimpikan pasangan hidupnya setia dan jujur; berharap anak-anak dan keluarga menjadi penyejuk matanya dan mahu sentiasa bergembira dan bahagia?Semua itu hanya dapat dirasai dengan pertolongan Allah, yang memberi manfaat dan mudarat, membahagi dan mencabut rezeki bagi manusia, memberi petunjuk dan menyesatkan, mengatur segala urusan makhluk.Siapa yang bergantung kepada selain Allah dia tidak akan mendapat faedah daripada pergantungannya itu.Ibnu al-Qayyim Rahimahullah pernah berkata: “Ketika manusia bergantung kepada dunia, gantungkanlah dirimu hanya kepada Allah. Ketika manusia bergembira kerana dunia, jadikanlah dirimu bergembira kerana Allah.Ketika manusia mencari bahagia dengan kekasih mereka, carilah bahagia dengan mencintai Allah dan ketika manusia pergi menghadap raja dan pembesar mereka pergilah menuntut hajatmu hanya kepada Allah.”Sesungguhnya ibadah yang menghampirkan manusia kepada Allah dengan sedekat-dekatnya adalah sujud, permintaan tidak akan ditolak adalah doa ikhlas dan proses pembersihan dosa dilakukan terus menerus adalah sembahyang.Apakah kejayaan seseorang itu bergantung kepada kualiti sembahyangnya? Mengapa tidak, jika sembahyangnya itu melahirkan akhlak yang mahmudah.Sembahyang yang didirikan dengan sempurna syarat, rukun dan khusyuknya boleh diumpamakan stesen minyak yang bertugas mengisi kekosongan pada tangki kereta agar dapat meneruskan perjalanan hingga sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat.’Sembahyang adalah energi yang diperlukan untuk menghadapi perjalanan hidup mencabar.Sembahyang berkualiti adalah yang boleh melahirkan jiwa yang reda sekali gus kuat berikhtiar semata-mata mahu berlumba-lumba melakukan amal salih dan membina kehidupan di dunia.Namun demikian, dunia tidak akan memperdayakan orang khusyuk hatinya serta menyerahkan diri sebulat-bulatnya kepada Allah.Sembahyang juga menjaga seseorang daripada ancaman perhiasan dunia yang melekakan, dan menjadi salah satu cara kita mengingati diri supaya pandai merancang hidup yang selamat di dunia sampai ke akhirat.

 • Cahaya hati ketiga – mengingati mati.

Antara tanda kebijaksanaan orang Mukmin ialah pandai merancang masa depan.Bukan hanya pandai melipatgandakan harta dan membina istana tetapi jauh pandangannya hingga menembusi alam akhirat.Pernahkah anda merancang bagaimana menghabiskan masa muda dan melewati masa tua dengan ketinggian ilmu dan persediaan amal, akhirnya merancang untuk mati dengan tenang?Mengingati mati boleh menghidupkan hati, menyuntik semangat untuk beramal lebih baik daripada kelmarin, menumbuhkan rasa takut dan harap kepada Allah seterusnya menggugah hati untuk sentiasa bertaubat.Jika ramai manusia berlumba-lumba menghadiri pesta keriangan, memenuhi pasar dan mengunjungi tempat peranginan yang indah, tidak salah jika kita menjadikan ziarah kubur sebagai kegiatan rutin yang boleh mengingatkan diri kepada kematian.Sebagaimana yang dilakukan Baginda Rasulullah lazim menziarah kubur dan mendoakan kaum Muslimin tidak kira siang ataupun malam.Dengan membaca al-Quran, menunaikan solat dan sentiasa mengingati mati seorang Mukmin melakukan penjagaan yang rapi terhadap hatinya.Bagaimanakah pula keadaan orang yang tidak memiliki ketiga-tiga cahaya hati ini?Mungkin hidupnya begitu hampa, jika kaya pasti merana, miskin pula mungkin lebih terseksa, jika jahil tersesat, kalau alim ilmunya pula tidak bermanfaat.

Posted in Akidah, Hati, Motivasi, Tafakur (Muhasabah), Tazkirah | 7 Comments

7 Responses to “Memelihara kesucian hati sebagai penerima hidayah”

 1. on 21 Oct 2008 at 7:30 pm1    oRiDo™

  hmmmm…

  kesucian hati…

  memang hal yang susah untuk dilaksanakan..semoga kita semua diberi kekuatan untuk selalu memiliki hati yang bersih..

 2. on 22 Oct 2008 at 8:05 am2    Dee

  Salam Jeehan,

  Terima kasih rajin post artikal ni… dlm hidup ni terlalu byk onak dan duri… ujian sentiasa berganti-ganti.. klu hati tak sabar/tabah/tetap pasti goyahlah iman. Justeru utk memulihara hati marilah kita sentiasa mengingatinya dgn membaca Quran, mencukupkan solat serta memperbetulkan bacaan serta mengingati yg kita ni tak lama hidup di dunia yg fana… byk lg tapisan yg nak dihadapi selepas mati… Moga hatiku dan hatimu sentiasa diberi makanan yg bernama ‘hidayah’ Mu Ya Allah… aminn ya rabbal a’alamin.. insya’Allah…

 3. on 31 Oct 2008 at 12:36 pm3    nainunus

  Pelayaran ini pastinya tersadai selagi tujuan belum kesampain, namun bicara hati adalah seni yang tiada terbilang kerna ramai yang telah hilang arah dan tujuan . Nikmat alam ramai yang tenggelam , nikmat akhirat hanya yang menjadi pilihan .

 4. on 02 Jan 2009 at 2:03 am4    nisa

  hati yang bersih sememangnya hati yang diredhai Allah..

 5. on 01 Nov 2009 at 10:53 pm5    agenk yoi

  ok lah pak tapi ya berat ya biar shalat tu khusyuk ,tapi ya saya harus coba

  allah is one ,is the only one

 6. on 03 Mar 2010 at 12:52 pm6    Hamdan Amin

  Memang hati lah yang menjadi ukuran baik buruknya manusia sesuai dengan hadis rasulullullah SAW.bahwa yang menjadi ukuran baik buruknya manusia adalah segumpal daging apabila segumpal daging itu baik maka baiklah manusia itu dan apabila buruk dan busuk maka busuklah ia,subhanallah,hanya Allah yang senantiasa memberi nurhidayahNya semoga kita dengan hati yang tepelihara dalam akhlaqyang mulia menadapatkan husnul qaatimah diasaat ajal menjemput dan sama sama mendapat panggilan dari yang maha kuasa disaat kita tidak punya apa pa lagi…….. kecuali Allah semata, Aaaaamiiiin

 7. on 20 Sep 2010 at 10:48 pm7    hady..aceh

  subhanallah… Ya Allah sucikanlah hati hambamu ini’yang selalu memperturutkan nafsu syethan.. Lindungilah hamba dari syethan yang kena rajam… Amin ya Rabb.

  Terima Kasih Saya :

  Nuur Indramaulana Ungu

   

  Klik di sini untuk gabung ke Facebook

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

 
%d blogger menyukai ini: